As van Tiberius

As van Tiberius

Slagplaats Lyon

Datum 12-14 voor Christus

Vz: TI CEASAR AVGST F IMPRAT VII

Az :ROM ET AVG afbeelding altar met weerszijden zuilen met daarop Victoria .

Ref: RIC : 245

Dit is het eerste munttype van het altaar van Lugdunum – Lyon. In het bijzijn van keizer Augustus (het portret op de munt), Drusus en vertegenwoordigers van de zestig civitati (Gallische stammen) van het langharig Gallië, Gallië Comatata dat bestond uit Aquitanië, Lugdunensis en Belgica, werd in de zomer van 12 v.Chr. of op de landdag op 1 augustus 10 v.Chr. het altaar ingewijd. Niet door een Romein maar door een Galliër werd deze plechtigheid geleid. De Haeduer Gaius Julius Vercondaribnus, (met een dubbelzinnige naam!) ontstak de offerandes en leidde de spelen van de nieuwe cultus die van de nieuwe keizer. Voor degenen die bij de Gallische verbondenheid bij de Romeinse zaak niet aanwezig konden zijn werd een serie munten, sestertius, as en quadrans, met op de keerzijde het altaar van Lugdunum in omloop gebracht. Er werd later ook nog een tweede serie in omloop gebracht met het portret van keizer Tiberius. Het monument moet enorm groot zijn geweest, de Victoria’s die hoog boven het altaar op zuilen stonden droegen elk een lauwerkrans van zeker twee meter doorsnee. Het is een stuk met een historisch verhaal!

Gevonden door Amine Beldjoudi

Een reactie achterlaten