D & A
Determinatie:
Het determineren van objecten is niet altijd even gemakkelijk. Soms denk je dat iets rommel is, maar toch gooi je best niet alles onmiddellijk weg!
Metaalstrijd zorgt op zijn zoekdagen en activiteiten voor experten en archeologen die je vondsten met veel plezier eens van dichterbij bekijken!
Word hier lid van onze facebookgroep voor determinatie en krijg snel een antwoord van een medezoeker of expert.
Er bestaan verschillende naslagwerken die je ook verder kunnen helpen bij de juiste determinatie van je vondsten. Bekijk hier de boeken in de collectie van Westcoast Detecting.
Download hier een folder van Histories vzw over het determineren van vondsten

Reinigen & Conservatie:
Download hier een PDF-boek over het reinigen en conserveren van vondsten
Vermijd Water!
Water en zuurstof zijn de grootste vijanden van de vondsten.
De vondsten zitten jarenlang afgescherm van lucht en zuurstof in de grond. Zodra jij ze opgraaft kan het oxidatie process plots versneld worden, met desastreuze gevolgen voor de munt of fibula.
Daarom raden we het reinigen met (zuivere) ontsmettingsalcohol (ethanol) aan, zoals door professionele restaurateurs doen. Alcohol reageert niet met het metaal en zorgt ervoor dat het object niet verder zal oxideren. Bovendien verdampt het snel, waardoor je de vondst in feite “droog” kan reinigen.
Zilver reinigen met natriumbicarbonaat
Wanneer je zilveren munten of andere objecten hebt die stabiel van kwaliteit zijn, kan je ze ook lichtjes inwrijven met natriumbicarbonaatpoeder om de zwarte oxidatie te verwijderen.
Hiervoor maak je jouw vingers een beetje nat en strooi je dan wat natriumbicarbonaat poeder op de munt vingers en wrijf je voorzichtig de munt tussen jouw vingers.
Wat is het verschil tussen natriumbicarbonaat en baking powder?
Natriumbicarbonaatpoeder
Dit fijne poeder heeft een structuur die iets fijner is dan zoutkorrels.
Het is ongevaarlijk en wordt onder andere
. ook gebruikt om deeg te laten rijzen (samen met een zuur).
Ook gekend als bicarbonate de soude (fr), Sodium bicarbonate (en), zuiveringszout, bakzout of baking soda (en)
Baking powder
Dit poeder bevat niet alleen natriumbicarbonaat, maar ook citroenzuur en dikwijls ook nog maïzena (als stabilisator). Dus absoluut te vermijden!
Elektrolyse
Elektrolyse is een chemische reactie waarbij onder invloed van een elektrische stroom oxidatie kan worden verwijderd van jouw vondsten.
Maar…
Elektrolyse werkt enkel voor het ontroesten van ijzeren stukken. Koperen stukken of munten zullen oplossen en onherroepelijk beschadigd worden. Lees zeker de waarschuwingen op onderstaande pagina, want er zijn wel degelijk gevaren aan verboden. Gebruik nooit keukenzout, want er zal giftig Chloorgas worden geproduceerd.
Vondstenkaartje
Na het reinigen en verpakken van je vondst voeg je een vondstenkaartje toe. Zo’n kaartje bevat de belangrijkste gegevens over je gevonden object. Je kan het vasthangen aan de verpakking of bij je vondst steken. In dit laatste geval vul je de gevraagde informatie in met potlood om chemische reacties met de vondst te voorkomen. Tip: plaats dit vondstenkaartje naast je object wanneer je er foto’s van neemt. Zo kan je gemakkelijk je foto(‘s) van je vondst aan de bijhorende gegevens linken.
Download hier een pdf met vondstenkaartjes